MERUŇKOVÁ MARMELÁDA
|INGREDIENCE
- dva půl kilogramu vypeckovaných meruněk,
- kilogram cukru,
- dvě želírovací přípravky,
POSTUP PŘÍPRAVY
Na přípravu meruňkové marmelády se hodí přezrálé a měkké plody, nikoliv ovšem meruňky nahnilé. Meruňky na marmeládu můžeme pomlít na strojku. Ale protože mnozí lidé mají rádi v meruňkové marmeládě i kousky ovoce, je možno meruňky jen pokrájet na proužky. Část meruněk můžeme ponechat třeba i v celých polovinách. Do širokého kastrolu dáme nejprve dvě deci vody, přivedeme ji k varu a meruňky po částech přidáváme do kastrolu. Stále mícháme, protože meruňky se snadno připalují. Když vře celý obsah kastrolu, snížíme teplotu a za stálého míchání meruňky rozvaříme. Horkou marmeládou plníme čistě vymyté a vypařené zavařovací sklenice. Velikost volíme podle budoucího použití meruňkové marmelády (například na promazání perníku z půl kilogramu mouky obvykle potřebujeme sklenici 0,3 litru). Sklenice s vřelou meruňkovou marmeládou stačí rychle překlopit na víčko. Je-li marmeláda už zchladlá, budeme ji sterilizovat 20 minut při teplotě 80 stupňů Celsia. Sklenice polepíme štítkem s popisem druhu produktu a rokem výroby.