Míchaná vejce s karamelizovanou čekankou
|Ingredience
- 8 plátků sušené šunky (prosciutto, tyrolský špek, balkánský pršut apod.)
- 4× 125 g čekankové puky, podélně přepůlené
- 90 g třtinového cukru
- 1 lžíce olivového oleje
- 8 vajec
- 250 ml smetany ke šlehání
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce másla
- 4 velké krajíce tmavého kváskového
- chleba
Postup přípravy
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Obtočte sušenou šunku kolem půlek čekanky. Vzniklý balíček přitlačte ze všech stran do třtinového cukru a položte řeznou stranou dolů na plech vyložený pečicím papírem. Pokapejte olivovým olejem a pečte 12–15 minut, až čekanka změkne a povrch zkaramelizuje. V půlce obraťte.
2 V míse rozšlehejte vejce, smetanu, sůl a pepř. V nepřilnavé pánvi na středním plameni rozehřejte máslo a vlijte na ně vaječnou směs. Zlehka míchejte asi minutu, až zkrémovatí. Vypněte zdroj tepla a nechte chvilku stát. Podávejte spolu s karamelizovanou čekankou na opečeném chlebu.